Het Inca Imperium - Reisverslag uit Cusco, Peru van joenilse - WaarBenJij.nu Het Inca Imperium - Reisverslag uit Cusco, Peru van joenilse - WaarBenJij.nu

Het Inca Imperium

Door: Jo en Ilse

Blijf op de hoogte en volg

14 Maart 2006 | Peru, Cusco

Lieve thuisblijvers

Hier zijn we weer eens met wat verhalen en nieuwe foto´s!!!

Jo is weer hersteld in La Paz en we hebben hier nog even 1 dagje de stad bekeken. Dit was wel even wennen na alle ´luxe´in Chili! De straten zijn hier gevuld met arme bedelaars, ME´ers en schoenenpoetsers. Maar toch heeft de stad een bepaalde charme!!

Titicacameer

Weer ´back to nature´, inmiddels zijn we echte natuurfreaks geworden en kunnen we steden niet echt goed handelen.
In Copacobana hadden we een te leuke hostel met mooi uitzicht over het meer en ook het eten was voor de verandering eens verrassend lekker. Jo had hier nog steeds wat last van de hoogte, dus is Ilse in de bergen rondgeleid door twee kleine inheemse jongetjes. Hier begon de liefde voor alle kleine vervelende ´streetkids´ van Zuid-Amerika. Dit weten ze maar al te goed, nog steeds spreken ze alleen Ilse aan en laten ze Jo met rust.
´s Avonds waren we weer toe aan alcohol en sigaretten op 3800m en dachten we de volgende dag prima een hike van 6 uur aan te kunnen op Isla del Sol, waar de Adam en Eva van de Inca's het Inca Imperium zijn begonnen. Helaas was het dit keer Ilse na alle pintjes die nogal last had van de hoogte, ze heeft zich nog nooit zo slecht gevoeld, maar er moest doorgelopen worden!!
Aangekomen in het dorp, waren we de enige toeristen die een nachtje overbleven. In een tent zonder electriciteit in de vrieskou hebben we uiteindelijk de beste pizza van heel Zuid-Amerika genuttigd.
De volgende dag weer met de boot terug en richting Peru (Puno). Hier belandden we in een lelijke stad met een paar saaie Zweden, je moet ergens je vrienden vandaan halen.
De volgende morgen 2daagse tour naar de ´floating islands´ en een ander eiland om bij een inheemse familie te overnachten. De ´floating islands´ zijn niet echt meer wat het vroeger was, één en al toegewijd aan de toeristen. Ilse werd weer ingepakt door arme kinderen en heeft 20000 lelijke tekeningen gekocht.
Amantani eiland was fantastisch. Hier hebben we geslapen en gegeten bij Wilma en de familie. Wilma was een alleenstaande moeder, die zonder electriciteit, met een kind aan de tiet en al breiend een heerlijk maal voor ons heeft klaargemaakt. De kamer was redelijk schoon en Jo kon dit keer de stank van de mensen aardig aan (zie tegendeel Inca-trail). ´s Avonds zijn we met de hele familie (plus baby in de rugzak)in klederdracht naar de party vertrokken om wat traditionele dansjes te maken. Geweldig!!!De breikunsten van Wilma konden we natuurlijk niet weerstaan, zie foto´s met mutsen.
Daarna nog een kleine hike gemaakt op Taquile eiland en wat inca-ruines aangedaan. Weer terug in Puno hebben we gegeten met onze engelse vrienden op leeftijd van de trip en dat was heel wat beter dan onze eigen Zweedse leeftijdgenoten!!!Een stel zoals wij later ook graag zouden willen eindigen.

Cusco
in Cusco gearriveerd hebben we bij het Niños hotel ingechecked. We begonnen met een oerhollands broodje gezond, aangezien dit hotel gerund wordt door een nederlandse vrouw. Deze vrouw heeft een paar jaar geleden een hotel geopend, inmiddels drie kinderrestaurants en 30 adoptiekinderen. Zij zorgt dagelijks voor voedsel, sport, dokters, tandartsen en van alles en nog wat voor 500 straatkinderen in Cusco. Het hotel en de stichting zorgen voor financiele steun!Kijk maar eens op www.ninoshotel.com
We voelden ons hier helemaal thuis en het was bijzonder om hier te zijn.
De volgende ochtend zat Ramses al aan het ontbijt voordat wij gedouched waren. Een top-weerzien met onze derde reispartner. Een triple-kamer met private bathroom leek ons wel gepast, echter die was niet nodig. Het was een wilde nacht met behoorlijk wat toiletbezoekjes voor Ilse en Ramses!!Dit was niet gepast in de private bathroom, dus er werd flink wat op en neer gerend in de gangen.

Voor Ramses was geen plek meer (dat kwam goed uit) om de 4daagse Inca-trail met ons te lopen, dus hebben we voor hem een mini-versie geboekt, zodat we elkaar bij Machu-Pichu konden treffen.
We hebben nog wel een dagtripje gemaakt naar een aantal Inca-ruines en de projecten van het niñoshotel.
Ook heeft Ilse nog even een stukje lama geprobeerd en het smaakte goed.

Inca-trail
De wekker ging om 5 uur ´s morgens voor Jo en Ilse en Ramses kon zich nog even omdraaien, woedend!!!Het zag er niet rooskleurig uit, de regen kwam met bakken uit de lucht. De weg naar Machu Pichu was wegens slecht weer afgesloten, dus de buschauffeur had wel een tussendoorweggetje, niet heel relaxed!!!
Toch waren we fit en klaar voor de tocht, met traditionele flesdragers, loopstokken, poncho´s, noem maar op.
Halverwege de dag klaarde het gelukkig op en kwamen we aan bij onze eerste lunchplek. Nadat 22 dragers (voor 16 lopers) met 50 km per uur voorbij waren gerend, werd ons duidelijk waarom er zo werd gehaast. Er stond een tent voor ons klaar met wasbakjes, zeepjes, handdoeken, een gedekte tafel met zilveren borderen en een supergoed vier-gangen-diner!!Het bleek de 5-sterren Inca-trail te zijn, goed geregeld dus. De groep was voor de verandering eens een gezellige setting en vooral Alexa en Mitch de IIe deden ons erg thuis voelen. Voordat de Inca-trail begonnen was, hadden zij al 3 pakjes Camel achterover gewerkt!!!Zelfs wij konden dit rooktempo niet bijhouden.
De eerste dag was een opwarmertje. Ondanks de roomservice wake-up-coca-thee was de tweede dag wat zwaarder. Vooral de laatste meters naar 4200m waren voor Ilse niet te doen. Zij kwam weer eens een uur later aan dan de rest, maar werd wel met een warm applaus ontvangen.
De derde dag was voornamelijk dalen en onze knieen hebben het gelukkig oveleefd. Dag 4 was het zover om de ´sunrise´te zien bij Machu Pichu. Helaas was er niet veel sunrise en bleef Machu Pichu verborgen in een wolkendeken. Daar heb je dan 4 dagen voor geploeterd!!!Beneden bij Machu Pichu zijn we rondgeleid door de ruines en hebben we Ramses weer getroffen. Hij had natuurlijk weer een privétour gehad met 2 agenten en een panfluitende gids. Verschil moet er zijn, maar wij hadden popcorn!!Wij hadden een leuke verassing voor hem meegenomen, twee paarden uit Canada, die niet stil te krijgen waren. Naar aanleiding van Stasja´s tip bleven een nachtje over in Aqua Calientes. Lekker dobberen in de thermen, waar een stuk of 50 dragers zichzelf aan het wassen waren!!!Jo ging al over d´r nek als ze voorbij renden tijdens de trail, dus om nu met ze in bad te gaan zitten, laat maar!!!En we hebben de hele avond dat gelul van die Canadezen moeten aanhoren. Bedankt Stas!!
Gelukkig hadden we dit keer geen triple geboekt, want Jo wist niet precies aan welke kant ze alles eruit moest gooien. Geen toilet in de gang dit keer, dus een gezellige nacht voor Ilse!!!

The famous train back to Cusco en nog één tourtje te gaan met onze persoonlijke gids Oscar. Oscar liet het echter afweten en had z´n vriendin met ons meegestuurd. What is this???...........Yes, Yes!!!.........Ok thanks for your great explanation!!!En dit de hele dag. Daar kwam nog eens bij dat we een echt typisch peruaans gerecht kregen, een overheerlijke gebakken cavia!! Top, bedankt Oscar.
De laatste avond hebben we heerlijk geborreld in stijl in de monasterio. Bedankt Julie (Jackie travel)!!!
Het was tijd om die billen eens los te schudden en ons voor te bereiden op de Braziliaanse samba. Ilse nam dat dansen net wat serieuzer en was dus een leuke attractie voor Jo en Ramses aan de zijlijn.

Lima
Lima was beyond expectations!!!We verbleven in het oude centrum en Ilse en Ramses hadden besloten dat Jo na al dat ziek zijn wat rust kon gebruiken: Het hotel voor prominente buitenlanders was de perfecte locatie om onszelf met roomservice te trakteren en wat te chillen op bed met TV.
Hier hebben we de kathedraal en het goudmuseum bezocht en wat rondgewandeld.
Na de zonnebril en de ipod van Ramses afgetroggeld te hebben, was het tijd voor afscheid en tijd voor wat heimwee. Onze vriendin Trije was bijna toe aan het jawoord en we hadden het liefst in die koffer naar Amsterdam gezeten. Deze heimwee-gevoelens hebben nog even voortgeduurd tot en met Quito. Vanmiddag tijdens de trip naar de evenaar waren ze zo heftig dat we daarna een tijdje hebben doorgebracht bij een travelagent om een ticket te regelen naar Zurich. 1800E via Lima, Miami, Parijs in 2 dagen heen en terug was iets te hoog gegrepen. We zullen het dus toch moeten doen met de verhalen, films en foto's. Morgen gaan we dan toch maar de jungle in en drinken we vanuit daar een glaasje op het paar!!!Zondag vliegen we naar de Galapagos en gaan we weer terug naar zeeniveau en heel wat zon!!!
En voor iedereen die tijd en geld te veel heeft, jullie zijn natuurlijk van harte uitgenodigd om de samba te komen dansen in Brazilie!!!

Liefs Ilse en Jo

• 15 Maart 2006 - 07:19

Yveppe:

Hey Jo en Ilse,

Ziet er goed uit, mag er alleen echt niet aan denken...die cavia!! Ilse, breng je ook nog wel eens dagen door zonder je nieuwe muts. Lekker genieten meissies, dikke kus Yveppe

• 15 Maart 2006 - 12:38

Kiki H.:

Jongens wat gaaf, ik zit dit te lezen terwijl ik aan het werk ben en word gek. Denk dat ik ook weer weg moet. Wat een leuke foto's, sieht sehr good aus. Veel liefs, kus Kiki

• 16 Maart 2006 - 09:20

Emilie Van Der Lande:

Wat een waanzinnige foto´s en verhalen! Geniet er van!!!
    veel liefs, Emilie

• 16 Maart 2006 - 17:17

Jochem:

Ladies,

Ziet er allemaal erg gaaf uit!. Ilse ik zie jij als de nieuwe moder theresa voor de streetkids van Bolivia. Ook denk ik dat er een markt is voor de leukste muts van de wereld die jij bij terugkomst het hipste item voor de komende winter kan maken.

Groet jochem

• 20 Maart 2006 - 17:00

Marije:

Ha lieve Jootje en Ils, ik weet niet precies hoe dit werkt....ontvang je dan dit bericht via de site? Ik hoor de verhalen via Kiki, maar heb me eindelijk ook opgegeven voor deze site (sorry ben laatste maanden niet zoveel aan het mailen geweest, mag niet echt op mijn nieuwe baan en had thuis nog geen internet). Ben retejaloers als ik jullie verhalen lees, maar vin d het ook heel gezellig dat jullie over ruim een maand weer terug zijn!! Geniet schattenXXX

• 23 Maart 2006 - 21:57

• 30 Maart 2006 - 12:21

Emma Beatrice:

SPOEDBERICHT:

Lieve Tante Jo&Tante Ilske,
    Mamma kan je niet bereiken dus dan maar eventjes op deze manier...Ik ben afgelopen Zaterdag 25Maart om 10.37 geboren, dus wat vroeger dan verwacht!! Ik wilde gewoon wat eerder mijn mamma,papa&zusje zien dus Surprise.... Het gaat allemaal goed met me en ik begin al goed te groeien... Ik hoop dat je me snel komt opzoeken...

Liefs, kusje&Knuffeltje van je nichtje, Emma

• 30 Maart 2006 - 21:11

Kiki:

Tante Jo gefeliciteerd met je 7ste nichtje...fantastisch kleine Emma!!

Alles kids? Maak ze nog even gek daar in Brazil!!Dikke x Kiki

• 31 Maart 2006 - 19:11

Mamma:

joenilse
    waarbenjijnu

• 31 Maart 2006 - 21:03

Simone:

Allereerst van harte gefeliciteerd met je nichtje Emma ! Leuk hé Een beetje vroeger dan gepland maar ja ze is gezond en dat is het allerbelangrijkst toch ? sorry dat ik nu pas jullie verhaal lees ik moet zeggen het klinkt allemaal te mooi om waar te zijn maar de foto's liegen er niet om wat een avontuur echt super ! Helaas ik zat vast in manila baal baal maar kan gebeuren met mijn werk Heb trouwens laatst nog met een meisje gevlogen die in jullie dispuut heeft gezeten ze heet Tessa taminiau jullie kregen de hartelijke groeten ze vindt het helemaal geweldig bij de klm ! Hele leuke meid erg gezellig was het in lagos met haar. Nou meiden geniet nog van de laatste maand Ik kan eigenlijk niet wachten tot jullie weer thuis zijn ! Want missen doen we jullie echt ! Doe voorzichtig zeker in brazilië en kijk uit met de caipirinhas want daar wordt je dronken van dat wil je niet weten ! Tot snel ! Dikke kus Simone en natuurlijk ook van Barrie,Floris en kleine Tijn XXX

• 04 April 2006 - 07:37

Annette:

Wat gaaf ziet het eruit!! Ik droomde dat jullie terug zijn. (ik heb nog nooit over jullie gedroomd) iig veel plezier daar met de cavia en de lama!

• 04 April 2006 - 15:54

Maaike:

He drollen, hoop alles nog altijd ok!! Jullie schijnen nu in brasil te zitten dus verwacht binnenkort foto's met veren op billen en praalwagens ed...
    Ilse, heb je je outfit al gevonden? Hier gebeurt niet veel, op mijn vakantie naar Anton aus tirol na dan. Zomer komt eraan en iedereen komt voorzichtig huis uit dus het wordt weer gezellig op straat. Terras bij Winkel = geopend....nu wachten op jullie terugkomst dan kan zomer echt beginnen!!
    Genieten nog deze maand daar he!!!!! dikke kus maai